Histamínová intolerancia
Histamín sa prirodzene vyskytuje v našom organizme a je nevyhnutný pre život človeka. Uplatňuje sa v rámci prenosu signálov ako mediator a je to aj degradačný produkt rastlinného a živočíšneho pôvodu. Histamínová intolerancia (HI) je stav, kedy je prísun histamínu vyšší ako je schopnosť ho odbúrať v zažívacom trakte. Naše telo si ho tiež tvorí prirodzene. Jeho zvýšené množstvo sa uvoľňuje pri alergickej reakcii, no jeho zvýšenú produkciu vyvolávajú aj niektoré lieky a potraviny (endogénny histamín). Histamín sa tiež dostáva do organizmu z vonkajšieho prostredia, keďže je prítomný v niektorých potravinách (exogénny histamín) . Odbúrava sa priamo v zažívacom trakte enzýmom DAO. Pri HIT je buď nedostatok, alebo znížená funkcia tohto enzýmu.
Keďže histamín sa zúčastňuje na viacerých funkciách v dýchacej, tráviacej, nervovej, endokrinnej, vylučovacej sústave a ovplyvňuje predovšetkým hladké svalstvo, je často veľmi náročné si príznaky choroby spájať s jedlom a potravinami. Príznaky sú naozaj rôznorodé, akútne aj chronické a hlavne, sú veľmi individuálne. Liečba HIT pozostáva v dodržiavaní z nízkohistamínovej diety. Okrem diéty sa však doporučuje aj enzymatická (prípravky obsahujúce DAO) a podporná medikamentózna liečba (antihistaminikum). Treba vylúčiť aj základné ochorenie, ktoré by mohlo viesť k poškodeniu enterocytov ( SIBO, zápalové črevné ochorenie, parazitárne ochorenie). Obmedziť alebo úplne vysadiť lieky znižujúce aktivitu DAO. Vitamín C urýchľuje odbúravanie histamínu a znižuje tvorbu nášho vlastného histamínu, a zvýšenie enzýmu DAO sa dokázalo aj vplyvom vit. B6.
- potraviny, ktoré obsahujú veľké množstvo histamínu, a tak v tele zvyšujú jeho hodnotu (paradajky, špenát, baklažán, jahody, červené víno, fermentované potraviny,ryby)
- liberátory, potraviny, ktoré neobsahujú histamín – obsahujú však látky, ktoré spôsobujú zvýšené uvoľnenie histamínu z buniek (banány, citrusy, surový vaječný bielok, rôzne konzervačné látky, aditíva….)
- blokátory brániace pôsobeniu enzýmu DAO (alkohol, kakao, čokoláda, čierny, zelený čaj..)
Pravidlá pri nízkohistamínovej diéte:
1. čerstvé potraviny obsahujú oveľa menšie množstvo histamínu, ako v potravinách s končiacim dátumom spotreby. Problém robia kysnuté potraviny (koláče, čerstvé pečivo a chlieb) vhodnejšou alternatívou je niekoľko dňové pečivo, kedy už dochádza k inaktivácii kvasníc použitých pri výrobe (jediná výnimka z hľadiska čerstvosti potravín)
2. varené jedlo dlhšie neskladovať v chladničke a neprihrievať ho skladovanie a prihrievanie zvyšuje množstvo histamínu.
3. vyhýbať sa konzervovanej a mrazenej zelenine čím dlhšie je potravina uskladňovaná, tým viac histamínu sa v nej nachádza a to sa týka tiež mrazených potravín (proces zvyšovania množstva histamínu v mrazených potravinách je pomalší, ale nie je zastavený !).
Viac informácií:
https://www.daosin.sk/images/clanky/daosin/histaminova_intolerancia.pdf