Fruktózová intolerancia - dychový test
Pri fruktózovej inzolerancii dochádza k poruche trávenia ovocného cukru (fruktózy- jednoduchý cukor), následkom čoho je narušená absorpcia (vstrebávanie) fruktózy v tenkom čreve. Nestrávený cukor sa presúva z tenkého čreva do hrubého, kde je fruktóza fermentovaná črevnými baktériami produkujúcimi vodík, oxid uhličitý, metán a mastné kyseliny s krátkym reťazcom. To vedie k príznakom podobným ako pri intolerancii laktózy- nafukovanie, kŕče, nevoľnosť, hnačky alebo obstipácia (zápcha).
Podobne ako pri intolerancii laktózy sa diagnostika robí neinvazívne- dychovým testom, pri ktorom sa po vypití zarobenej fruktózy meria vodík vo vydychovanom vzduchu.) Tento typ intolerancie je často krát prechodný a dočasný po nejakom zápalovom črevnom ochorení. Existuje aj tzv. Hereditárna fruktózová intolerancia, ktorá je dedičná, celoživotná a prejavuje sa od kojeneckého veku, resp. od zavedenia fruktózy do jedálničku dieťaťa. Fruktóza sa nachádza predovšetkým v prírodných produktoch ako med, ovocie, niektoré druhy zeleniny, kukuričný sirup, sladkosti. Konzumácia glukózy súčasne s fruktózou zlepšuje totiž vstrebávanie fruktózy a môže tak zabrániť rozvoju príznakov. (Napríklad ľudia môžu tolerovať ovocie, ako grep alebo banány, ktoré obsahujú podobné množstvo fruktózy, ako jablká, ktoré netolerujú, pretože jablká narozdiel od grepu/ banánu, obsahujú vysokú hladinu fruktózy a nižšiu hladinu glukózy)
Potraviny bohaté na fruktózu:
- ovocie: jablká, slivky, hrozienka, ďatle, ovocie v džúsoch , sirupoch a v ovocných sladidlách
- med
- zelenina: artičoky, špargľa, brokolica, poór, cibuľa, hrach, šalotka, rajčiny a produkty z rajčín (kečup)
- cereálie: pšeničné
- marinované mäso, šampióny
- mliečne jogurty obsahujúce fruktózový sirup ( napr. niektoré jogurty)
Potraviny s nízkym obsahom fruktózy:
- ovocie: avocado, brusnice, citron, ananas, jahody, mandarinky, banány
- zelenina: repa, mrkva, pažitka, zeler, paštrnák, reďkovka, rebarbora, sladké zemiaky, špenát, ružičková kapusta, kapusta, karfiol,
- strukoviny, tofu
- cereálie: pohánka kukurica, bezlepkový chlieb, ovos, ryža
- mliečne produkty: mlieko, syry, jogurt bez fruktózového sirupu, sójové, mandlové a ryžové mlieko
- mäso: všetky druhy, ryby
Liečba pozostáva v znížení príjmu potravín obsahujúcich fruktózu, na úroveň, ktorú pacient toleruje a pri ktorej nemá ťažkosti.