Celiakia

Celiakia je ochorenie postihujúce hlavne tenké črevo, ktoré je spôsobené neznášanlivosťou bielkovín pšenice, jačmeňa, raži a ovsa. Intolerancia sa vzťahuje na zmes bielkovín obilných zŕn glutén – lepok.  Výskyt, resp. počet diagnostikovaných pacientov stúpa, ale stále sa predpokladá, že svoju diagnózu pozná asi len 5% ľudí.

Na vzniku celiakie sa podieľajú viaceré faktory:

  • Abnormálna reakcia vlastného imunitného systému na prítomnosť lepku v potrave (tzv. precitlivelosť). Podobne ako pri alergii na určité látky si telo proti nim vytvára protilátky, pretože ich chybne považuje za škodlivé. Pri celiakii telo produkuje protilátky proti gluténu (gliadínu), ktoré následne poškodzujú sliznicu tenkého čreva. Súčasne imunitný systém vytvára aj protilátky proti endomýziu, zložke vlastnej črevnej svaloviny, ktoré prehlbujú poškodenie čreva a slizničný zápal.
  • Porucha metabolizmu a aktivity enzýmov odburávajúcich glutén. Vznikajú tak toxické zložky molekuly gluténu, ktoré sa hromadia v sliznici tenkého čreva a poškodzujú ju.
  • Genetické faktory – až 80% pacientov je nositeľom HLA antigénu B8.


Výsledkom intolerancie gluténu pri celiakii je zápal na tenkom čreve a následne porucha vstrebávania živín, neschopnosť ich využitia pre organizmus, porucha pohyblivosti tenkého čreva a jeho rozšírenie. Súčasne je zvýšená priepustnosť sliznice tenkého čreva – do čreva sa z krvných kapilár vo veľkom množstve vylučuje voda, elektrolyty, bielkoviny a tuky. Keďže bariéra sliznice tenkého čreva je narušená, cez sliznicu sa do tela dostávajú aj škodlivé látky, ktoré sú príčinou imunitných reakcií. Zmeny na úrovni imunitného systému  môžu byť  jedným z dôvodov zvýšeného výskytu nádorových ochorení, najčastejšie črevných lymfómov.

Celiakia ako autoimunitné ochorenie sa môže vyskytovať spolu s ďalšími autoimunitnými ochoreniami, ako sú: diabetes mellitus 1. typu, reumatoidné zápaly kĺbov, nešpecifické črevné zápaly, choroby štítnej žľazy, žlčových ciest, pečene, obličiek a iné.

Celiakia sa môže prejavovať veľmi rôznorodo, pričom len asi 10 % pacientov sa manifestuje typickými prejavmi ochorenia a až 90% pacientov je bez klinických príznakov. U detí sa ťažkosti objavujú najčastejšie po pridaní múčnych jedál do stravy. Niekedy sa gluténová intolerancia diagnostikuje až v neskorších fázach života.

Môže sa manifestovať príznakmi ako sú:

  • hnačka, nafukovanie, zvýšená plynatosť čriev, pocit tlaku v bruchu
  • celková slabosť, chudnutie, u detí podvýživa, oneskorený rast, malé priberanie na váhe, oneskorenie pohlavného vývoja
  • depresívne stavy a iné zmeny psychiky (mrzutosť, podráždenosť, plachosť, úzkosť, nepokoj)
  • anémia, deficit vitamínov  (hlavne vitámín skupiny B a vitamíny rozpustné v tukoch (A,D,E,K), železa, kyseliny listovej   následne ragády kútikov úst, vyhladený jazyk, aftózne zápaly ďasien a periférne opuchy
  • kĺbové bolesti, osteoporóza (rednutie kostí pri nedostatku vápnika), zlomeniny kostí, u detí rachitída (nedostatok vit. D)
  • kožné prejavy: suchá koža, bledosť, pigmentácie,  dermatitis herpetiformis Duhring (herpetický zápal kože) a ekzémy, mäkké lámavé nechty

Diagnostika celiakie je založená  na zistení antigliadínových protilátok z krvi, ktoré sa potom využívajú aj ako kontrolné parametre ochorenia. K úplnej diagnostike je potrebné aj endoskopické vyšetrenie s následným odobratím vzoriek tkaniva zo sliznice tenkého čreva. Na ambulancii  je možná diagnostika rýchlym testom z krvi, kde je výsledok známy už do 10 minút.